センサリー第五回、今回からはミルクビバレッジです
Milk beverages will be evaluated using the following protocol by all sensory judges. It is important that sensory judges follow this protocol consistently. Sensory judges will complete all steps of the evaluation before recording scores.
Sensory judges will first evaluate the appearance of the milk beverage. Next, they will take an initial sip from anywhere on the rim of the cup. After the initial sip, the sensory judges will revisit the milk beverage for at least one additional sip from an undisturbed location on the rim of the cup.
Competitors may override the evaluation protocol by giving the judges specific alternative instructions on how they want the milk beverage evaluated. As long as the instructions are reasonable, the judges should follow all instructions given by the competitor.
ミルクビバレッジは、すべてのセンサリージャッジにより下記のプロトコルを使用して評価されます。センサリージャッジは一貫性 をもって、このプロトコルに従うようにしてください。センサリージャッジは、スコアを記載する前に、すべての評価段階を踏み 完成させるようにしてください。
ここはジャッジがミルクビバレッジのカテゴリーにおいて、どのような手順で評価すべきかが記載されています。したがってバリスタの皆さんは参考程度に理解していただければ良いでしょう。
次にビジュアルの評価項目です。
Judges will evaluate the appearance of the milk beverage to determine its visual score. On the surface, the milk beverage should have a color combination of milk and coffee, with good color contrast definition, balance in the cup, symmetrical design and a smooth, and possibly glossy/glass-like sheen. (Note: It is not acceptable for milk beverages to be topped with any additional spices and/or powders. Doing so will result in a zero (0) in the “taste balance” category.)
ジャッジは、外観のスコアを決定するために、視覚的にミルクビバレッジを評価します。ミルクビバレッジはその表面に、ミルクと コーヒーの織りなすカラーコンビネーションを示していなければならず、くっきりとしたカラーコントラスト、カップ内のバランス、 左右対称のデザイン、滑らかさ、できるだけつやのあるガラスのような光沢を持っていることが望まれます。
ここは味わいの要素は評価対象外で、純粋にビジュアルが評価されます。
具体的には
- カラーコンビネーション
- カラーコントラスト
- バランス
- 左右対称のデザイン
- ガラスのような光沢
このように記載されていますね
この項目は非常にわかりやすいと思います。
上記の評価項目を参考にしっかり練習してみてください。